Kawy speciality, to najwyższy gatunkowo segment kaw. Tu najbardziej rygorystycznie podchodzi się do jakości, na każdym etapie produkcji. Szczególnie ważna jest tu transparencja pochodzenia ziarna, metody jego obróbki i wypalenia. Kawy z tego segmentu najczęściej palone są jasno (kawa jasno palona), ze względu na intencję wydobycia z ziaren ich naturalnych, najczęściej cytrusowych aromatów. Kawa tą parzy się alternatywnymi metodami: drip (V60), aeropress, chemex i inne. Spokojnie, to nic trudnego. Wystarczy poznać kilka zasad i zaopatrzyć się w podstawowe narzędzia, filtry. Tak przygotowana kawa jest lżejsza, bardziej herbaciana, ze zdecydowanie wyczuwalnymi aromatami owocowymi, nie tracąc swojej kofeinowej mocy. Na Państwa życzenie, chętnie poczęstujemy Państwa dostępną w ofercie kawą jasno paloną. Zawsze wozimy ze sobą przenośny zestaw małego baristy ;) Kawa pochodzi z gdańskiej palarni Nieczapla Coffee Roasters i jest wypalana co poniedziałek. Dostarczamy ją osobiście do Państwa domów i biur na terenie Warszawy.
POUR OVER America 250g
Kraj: Brazylia Santa Cecilia farm
Region: Minas Gerais
Gatunek: Arabica
Wysokość upraw: 800 – 1100 m.n.p.m.
Obróbka: natural
Profil: czekolada, czerwone owoce
Poziom palenia: jasny (metody alternatywne, nieciśnieniowe)
Niska kwasowość, klasyczne nuty czekolady i orzechów stanowi o jej klasycznym profilu. To wszystko podkreśla odrobina owocowego fermentu. Lekka w odbiorze i niezwykle pijalna jest alternatywą dla maksymalnie tradycyjnego profilu Guaxupe.
Każda partia zawiera przynajmniej 80% bazę Brazylii Santa Cecilia. Znakomita relacja ceny i jakości. Polecamy do tradycyjnego parzenia w szklance jak i ekspresach przelewowych. Idealna do biura, pracy, na śniadanie i szybki przelew.
UWAGA! WAŻNE!
Jakość wody użytej do zaparzenia waszej kawy (każdej) ma kluczowe znaczenie dla uzyskania pełnego profilu smakowego podanego przez daną palarnię. Zalecamy używanie wody źródlanej o ogólnej mineralizacji poniżej 300mg/l (taką informację znajdziecie na każdej etykiecie). Alternatywą jest woda z systemów odwróconej osmozy z mineralizacją.
Wysyłka w: 10 dni
POUR OVER Africa 250g
Kraj: Burundi Turaco
Region: Ngozi
Gatunek: Arabica
Wysokość upraw:1600-1900 m.n.p.m.
Obróbka: Washed
Profil: jabłko, cytrusy, prażone migdały
Poziom palenia: jasny (metody alternatywne, nieciśnieniowe)
Nuty cytrusów stanowią o jej owocowym profilu. To wszystko podkreśla słodycz migdałów i karmelu.
Każda partia zawiera przynajmniej 80% bazę Burundi Turaco. Znakomita relacja ceny i jakości. Polecamy do tradycyjnego parzenia w szklance jak i ekspresach przelewowych. Idealna do biura, pracy, na śniadanie i szybki przelew.
UWAGA! WAŻNE!
Jakość wody użytej do zaparzenia waszej kawy (każdej) ma kluczowe znaczenie dla uzyskania pełnego profilu smakowego podanego przez daną palarnię. Zalecamy używanie wody źródlanej o ogólnej mineralizacji poniżej 300mg/l (taką informację znajdziecie na każdej etykiecie). Alternatywą jest woda z systemów odwróconej osmozy z mineralizacją.
Wysyłka w: 10 dni