Kawy speciality, to najwyższy gatunkowo segment kaw. Tu najbardziej rygorystycznie podchodzi się do jakości, na każdym etapie produkcji. Szczególnie ważna jest tu transparencja pochodzenia ziarna, metody jego obróbki i wypalenia. Kawy z tego segmentu najczęściej palone są jasno (kawa jasno palona), ze względu na intencję wydobycia z ziaren ich naturalnych, najczęściej cytrusowych aromatów. Kawa tą parzy się alternatywnymi metodami: drip (V60), aeropress, chemex i inne. Spokojnie, to nic trudnego. Wystarczy poznać kilka zasad i zaopatrzyć się w podstawowe narzędzia, filtry. Tak przygotowana kawa jest lżejsza, bardziej herbaciana, ze zdecydowanie wyczuwalnymi aromatami owocowymi, nie tracąc swojej kofeinowej mocy. Na Państwa życzenie, chętnie poczęstujemy Państwa dostępną w ofercie kawą jasno paloną. Zawsze wozimy ze sobą przenośny zestaw małego baristy ;) Kawa pochodzi z gdańskiej palarni Nieczapla Coffee Roasters i jest wypalana co poniedziałek. Dostarczamy ją osobiście do Państwa domów i biur na terenie Warszawy.

speciality

Etiopia Guji Hambela 250g

Etiopia Guji Hambela 250g
Etiopia Guji Hambela 250g

Kraj: Etiopia
Region: Oromia
Farma: Hambela
Gatunek: Arabica
Odmiana: heirloom
Wysokość upraw: 1950 – 2100 m.n.p.m.
Obróbka: washed
Profil:  jaśmin, brzoskwinia, cytrusy, czarna herbata
Poziom palenia: jasny (metody alternatywne, nieciśnieniowe)
Punktacja wg SCA: 87

 

 

UWAGA! WAŻNE!

Jakość wody użytej do zaparzenia waszej kawy (każdej) ma kluczowe znaczenie dla uzyskania pełnego profilu smakowego podanego przez daną palarnię. Zalecamy używanie wody źródlanej o ogólnej mineralizacji poniżej 300mg/l (taką informację znajdziecie na każdej etykiecie). Alternatywą jest woda z systemów odwróconej osmozy z mineralizacją.

Cena: 53,00 zł

Nikaragua Enrique Ferrufino 250g

Nikaragua Enrique Ferrufino 250g
Nikaragua Enrique Ferrufino 250g

Kraj: Nikaragua
Region: Matagalpa
Farma: Enrique Ferrufino, Finca Aurora
Gatunek: Arabica
Odmiana: Java
Wysokość upraw: 1200-1400 m.n.p.m.
Obróbka: Natural
Profil: borówka, winogrono, czekolada deserowa, 
Poziom palenia: jasny (metody alternatywne, nieciśnieniowe)
Punktacja wg SCA: 87

Szybko zyskujący renomę varietal Java, który rosnąc na odpowiedniej wysokości daje bardzo dużo jakości. Z uwagi na lepszy uzysk z hektara i odporność na choroby często wybierany przez farmerów Ameryki Centralnej jako alternatywa dla Geishy. Fermentacja wnosi do profilu warstwę likierowo-winną, która podkreśla wysokiej jakości kwasowość jagodowo-winogronową i balansuje owocową stronę tej kawy.

 

UWAGA! WAŻNE!

Jakość wody użytej do zaparzenia waszej kawy (każdej) ma kluczowe znaczenie dla uzyskania pełnego profilu smakowego podanego przez daną palarnię. Zalecamy używanie wody źródlanej o ogólnej mineralizacji poniżej 300mg/l (taką informację znajdziecie na każdej etykiecie). Alternatywą jest woda z systemów odwróconej osmozy z mineralizacją.

Cena: 53,00 zł
  • nowość
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl