Kawy speciality, to najwyższy gatunkowo segment kaw. Tu najbardziej rygorystycznie podchodzi się do jakości, na każdym etapie produkcji. Szczególnie ważna jest tu transparencja pochodzenia ziarna, metody jego obróbki i wypalenia. Kawy z tego segmentu najczęściej palone są jasno (kawa jasno palona), ze względu na intencję wydobycia z ziaren ich naturalnych, najczęściej cytrusowych aromatów. Kawa tą parzy się alternatywnymi metodami: drip (V60), aeropress, chemex i inne. Spokojnie, to nic trudnego. Wystarczy poznać kilka zasad i zaopatrzyć się w podstawowe narzędzia, filtry. Tak przygotowana kawa jest lżejsza, bardziej herbaciana, ze zdecydowanie wyczuwalnymi aromatami owocowymi, nie tracąc swojej kofeinowej mocy. Na Państwa życzenie, chętnie poczęstujemy Państwa dostępną w ofercie kawą jasno paloną. Zawsze wozimy ze sobą przenośny zestaw małego baristy ;) Kawa pochodzi z gdańskiej palarni Nieczapla Coffee Roasters i jest wypalana co poniedziałek. Dostarczamy ją osobiście do Państwa domów i biur na terenie Warszawy.

Nicaragua Finca Aurora 250g

Nicaragua Finca Aurora 250g
Nicaragua Finca Aurora 250g

Kraj: Nikaragua
Region: Matagalpa
Farma: Finca Aurora
Gatunek: Arabica
Odmiana: Parainema
Wysokość upraw: 1200-1400 m.n.p.m.
Obróbka:  Natural
Profil:  czerwone winogrono, brzoskwinia, deserowa czekolada
Poziom palenia: jasny (metody alternatywne, nieciśnieniowe)
Punktacja wg SCA: 87

 

Z kraju jezior i wulkanów Los lagos y los volanes, może niedocenianego wśród potentatów z Ameryki Południowej i Centralnej mamy możliwość podzielenia się kawą pochodzącą z górzysto-wyżynnego regionu Matagalpa. Nikaragua kraj pełen niepokoju i biedy, gdzie kawa daje często jedyne źródło utrzymania dla wielu małorolnych posiadaczy ziem. W wyniku wielogodzinnych poszukiwań trafiliśmy na  farmę Aurora i mamy dla was przygotowane 2 pozycje. Pierwsza z nich to Parainema Natural.

Smukła jak na obróbkę naturalną, daje znać o sobie w sposób kojarzony z czarną herbatą, herbatą z suszu i cascarą. Owocowość zmierza w kierunku czerwonych winogron, brzoskwini i  śliwek, wyczuwalne nuty deserowej czekolady.

 

UWAGA! WAŻNE!

Jakość wody użytej do zaparzenia waszej kawy (każdej) ma kluczowe znaczenie dla uzyskania pełnego profilu smakowego podanego przez daną palarnię. Zalecamy używanie wody źródlanej o ogólnej mineralizacji poniżej 300mg/l (taką informację znajdziecie na każdej etykiecie). Alternatywą jest woda z systemów odwróconej osmozy z mineralizacją.

Wysyłka w: 5 dni

Cena: 50,00 zł (netto: 40,65 zł )
szt.
  • nowość
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl